Friday, June 26, 2009

Ni yang tak puas hati ni !

Hahaha tajuk langsung tiada kaitan dengan post ni. Saja nak tarik perhatian. Yeke tertarik? Ok sukahati lah kan. Yes dapat jugak something untuk update blog yang boring ini. Ok enjoy! Enjoy?

Tadi, baru kejap tadi Sarah bagi saya link. Tengok link pun macam dah geli bunyinya. Tengokla ni apa saya nak tunjuk ni ha.

5 MOST HORRIFIC PARASITIC WORMS :
1. Hookworm (Cacing cangkuk. Ok tak payah nak translate, buruk bunyinya)
Cacing tinggal kat small intestine. Ada dua jenis,
Ancylostoma duodenale dan Necator americanus.

Nampak tak muka dia macam boleh buat kita nightmare?

Haa tengok la niii

2. Ascaris ; Ascaris Lumbricoides dan Suum.

Macam mee.

Okay kita zoom iiiiiin (Macam-macam Aznil)

3. Guinea Worm

Panjangnya 1 meter sahaja. Sahaja? Dan setebal spaghetti. Hha


4. Tapeworm

Cacing ni paling panjang 12 meter. Tapi biasanya 3-5 meter. Okay cuba pergi kat Youtube tengok dia tarik keluar dari perut. Macam sangat wow.


5. Filarial Worm (Tak rasa ke nama dia macam sedap?)

Okay cacing ni boleh menyebabkan Elephantiatis.

Ni Elephantiatis.

First time tengok cacing-cacing ni macam eiiiiiiiiiiiiiiii. Tapi, bila dah tengok dua tiga kali dah tak geli daah. Ceh eksyen. Weh bakal doktor mana boleh nak geli-geli melebih. Aicewah :P So kawan-kawan, jaga kesihatan, jaga kebersihan. Eh sepatutnya saya kena la tulis apa dia punya sebab semua kan? Heh tapi malaslah. Nak, pergi cari. Muahaha

9 comments:

~KhalilahAlhudaKamilen~ said...

arcificeuuwwww..
yucks!!
(ni geli cara nt)

cara ana:
"astaghfirullah..subhanallah.. allahuakbar.."
ceh.. xde kaitan

yg nt kate cacing yg ade kt nt hari tu yg mne satu??
saje nk tny lg skali, sbb ana cepat lupe...

haha ;D

rosbee said...

alhuda; hahaha berdoseee! eh apesal arcificeuuuww? nape tak euuww je? eh eh yela tuh huda, padahal?

oit! bile mase pulak? hesh nauzubillah. sukehati je ekk. eheh

almuna said...

ok, from now on rasa macam tak yah makan mee kuning...euww

rosbee said...

cg alia; ahaha tula, nnt macam terbayang2 cacing tu. yek yek

.:fatiiin:. said...

salam ziarah.. eeuuwwww.. geli nye..
post yg agak menarik.. :)

rosbee said...

fatin; salam. hha kaan? ok thanks (:

Nurazah said...

em, belek2 buku bio,, ada semua jenis cacing nih

Nurazah said...

eh bukan semua, no 1 4 5 sahaja~

elephantasis tu boleh dapat dr nyamuk (: dan tapeworm itu kan yang serang dlm intestine? cikgu hasnah ada kata, senang dapat tapeworm kat dlm intestine lembu.

err~ agak aah ktrang tak geli, tp takut, sbb dia jenis parasite ganas! haha

doktor nabihah macam mak die ^^

rosbee said...

kak azah; oh yeke? ni yang tak sabar ni :P ha'ah, takuut. geli tu kejap je. heheh. hah? doktor mcm mak die? amiiiin (: